Οικονομικό Σπουδαστήρι

Οικονομικό Σπουδαστήρι
Γι'Αυτούς που Θέλουν Εξειδίκευση

Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016

Χρήστος Γεωργίου – TTIP, CETA & TISA, οι εφιαλτικές συμφωνίες των πολυεθνικών

Ο Χρήστος Γεωργίου, καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν προσκεκλημένος της Φωτεινής Μαστρογιάννη στη διαδικτυακή εκπομπή Take the money & run.
Ο κος Γεωργίου μιλώντας για τη συμφωνία TTIP, είπε ότι αυτή αποτελεί τον Δούρειο Ίππο για άλλες συμφωνίες και ότι μέσω αυτής γενικεύεται η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Τα θεσμοθετημένα δικαστήρια των χωρών της ΕΕ θα παρακάμπτονται εφεξής. Ιδιωτικά διοικητικά δικαστήρια θα αναλαμβάνουν την επίλυση των διενέξεων των εμπορικών επιχειρήσεων και κρατών. Τα ιδιωτικά διοικητικά δικαστήρια προωθούνται από την TTIP έτσι ώστε να παρακάμπτονται τα εθνικά δικαστήρια και τα μονοπώλια να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους.Οι Αμερικάνοι έχουν απαιτήσει οι συμφωνίες να γίνονται μυστικά και για τουλάχιστον πέντε έτη μετά την υπογραφή, να μην δίνονται στη δημοσιότητα.


Πέραν της TTIP υπάρχει και η CETA η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και θα είναι μία συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της ΕΕ. Το ενδιαφέρον σε αυτή τη συμφωνία είναι ότι οι Αμερικάνοι,, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετέχουν με θυγατρικές τους που βρίσκονται στον Καναδά και μέσω των θυγατρικών τους θα αποφεύγουν τις δικαστικές διαμάχες απευθείας αφού θα χρησιμοποιείται ο Καναδάς ως Δούρειος Ίππος έτσι ώστε οι αμερικάνικες εταιρείες να μπορούν να κάνουν αγωγές σε ευρωπαϊκές αλλά οι ευρωπαϊκές να μην μπορούν να κάνουν σε αμερικάνικες.
Αυτό είναι το βασικότερο εργαλείο της CETA. Οι Αμερικάνοι θα υποχωρούν στην TTIP στις διαπραγματεύσεις έναντι των απαιτήσεων των Ευρωπαίων έτσι ώστε να μπορεί να περάσει η CETA υπογείως, η οποία καλύπτει τις απαιτήσεις τους πολύ καλύτερα από την TTIP.
Για παράδειγμα, ως γνωστόν η «Ελληνικός Χρυσός» είναι η θυγατρική της Eldorado Gold. Όταν οι πολίτες πιέζουν την «Ελληνικός Χρυσός» να ακολουθήσει υποτυπώδεις κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος τότε θα βάλει τη θυγατρική της στον Καναδά να κάνει αγωγή εναντίον του ελληνικού κράτους το οποίο και θα σέρνει στα ιδιωτικά δικαστήρια έτσι ώστε να ακυρώνει τη δικαστική εξουσία της Ελλάδας.
Στην Ελλάδα όλα τα κόμματα και ειδικότερα τα κόμματα της επονομαζόμενης «αριστεράς» δεν θίγουν αυτά τα θέματα. Πέραν όμως των συμφωνιών που προαναφέρθηκαν υπάρχει και η συμφωνία TISA. Σε αυτήν συμμετέχουν οι ΗΠΑ, οι 28 χώρες της ΕΕ και άλλες και σχεδιάζεται προκειμένου  να διευκολυνθεί η διασυνοριακή ανταλλαγή υπηρεσιών  αλλά το βασικότερο είναι ότι προσπαθούν να διευκολύνουν τις κρατικοποιήσεις, τα κράτη να μεταφέρουν τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας σε εταιρείες με πρώτο κυρίαρχο τη μεταφορά του νερού στις ιδιωτικές εταιρείες.Έχει λεχθεί ότι ο επόμενος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Εάν αυτό πραγματοποιηθεί, οι χώρες θα χάσουν την κυριαρχία τους στις χώρες κοινής ωφελείας (νερό, ηλεκτρικό κτλ.)και έτσι ένα μεγάλο εμπόδιο για την κατάργηση των εθνών-κρατών παραμερίζεται.
Αυτή είναι η στρατηγική των συμφωνιών αυτών και σε αυτή θα πρέπει να αντιδράσουν όλοι.
Στην Ελλάδα, για την έλλειψη πληροφόρησης και αντίδρασης, δεν ευθύνονται μόνο τα συστημικά κόμματα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι κτλ. τα οποία και ουσιαστικά συγκυβερνούν αλλά και τα αντισυστημικά όπως είναι η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κτλ. τα οποία θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τον κόσμο ενάντια στην καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας ενώ προσπαθούν να τον κινητοποιήσουν για θέματα όπως είναι η αλλαγή εξουσίας και ο αντικαπιταλιστικός αγώνας που κανένας δεν ξέρει περί τίνος πρόκειται εκτός από τους μυημένους.
Εδώ και πολλά χρόνια αμερικάνικες εταιρείες προσπαθούν να περάσουν τα μεταλλαγμένα στην ΕΕ. Οι συμφωνίες αυτές θα τους δώσουν τη δυνατότητα να τα περάσουν διότι π.χ. μια εταιρεία όπως η Kelloggs που παράγει δημητριακά για πρωϊνό τα οποία προέρχονται από μεταλλαγμένα θα μπορεί να περνά τα κράτη σε ιδιωτικά δικαστήρια με δικαιολογίες του τύπου ότι τα κράτη εμποδίζουν τις εξαγωγές της άρα τα κέρδη της και συνεπώς για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια. Ως εκ τούτου, οι συμφωνίες αυτές επιτρέπουν στις εταιρείες να πουλάνε όλα τα μεταλλαγμένα τους που γνωρίζουμε ότι είναι παράγοντες που προκαλούν καρκινογενέσεις.
Όταν η οικονομική ανάπτυξη γίνεται με βάση το ιδιωτικό κέρδος τότε ακόμα και αυτοί που αρρωσταίνουν είναι πηγή παραγωγής κέρδους.Γι’αυτό, στην ουσία, οι εταιρείες αυτές στοχεύουν στην εξάπλωση των ασθενειών γιατί μέσα από την εξάπλωση των ασθενειών, τα παραρτήματά τους στις φαρμακευτικές εταιρείες παράγουν περισσότερα κέρδη. Οι εταιρείες εκτείνονται σε πολλές δραστηριότητες και έτσι αντιμετωπίζουν καλύτερα την οικονομική κρίση.
Οι εταιρείες αυτές απλώνονται σαν τον καρκίνο στην οικονομική ζωή του κόσμου και κυριαρχούν σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες γιατί αυτός είναι ο στόχος. Αυτό που λέγανε παλιά δηλαδή ότι ο καπιταλισμός είναι η οικονομία της αγοράς δεν υφίσταται γιατί η αγορά κυριαρχείται από αυτά τα πολυεθνικά και πολυπαραγωγικά υπερμονοπώλια που έχουν ως στόχο τον έλεγχο όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων σε κεντρικό επίπεδο. Παλαιότερα η επικρατούσα ιδεολογία ήταν εναντίον των χωρών που είχαν κεντρικά σχεδιασμένες οικονομίες και εννοούσαν την πρώην ΕΣΣΔ και άλλες χώρες, στην ουσία πλέον εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα οι εταιρείες.
Τα κράτη καταργούνται, γίνεται πλέον ο μεγάλος αδερφός που είχε προβλέψει ο Όργουελ και είναι υπεράνω πολιτικών. Καταργούνται οι δυνατότητες των πολιτών να οργανώνονται ακόμα και σαν κόμματα.  Οι εταιρείες δεν ανέχονται πλέον ούτε την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία που τους είναι εμπόδιο.
Η Νέα Τάξη Πραγμάτων (ΝΤΠ) έχει θέσει υπό την κυριαρχία της και την πολιτική ελίτ.
Ο Κάμερον στην Αγγλία είχε σταματήσει κάθε συζήτηση για την TTIP. Είναι αντιληπτό ότι ο Κάμερον, η Μέρκελ καπ είναι υποχείρια της ΝΤΠ ενώ προβάλλονται ως πολιτικοί που χαράσσουν το μέλλον της ΕΕ.
Πλέον, το μέλλον και το παρόν χαρακτηρίζονται από την κυριαρχία των υπερεθνικών μονοπωλίων όπου  οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα εξαφανισθούν. Ακόμα και τα προγράμματα που δίνονται στους νέους για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας είναι ανοησίες γιατί καμία μεγάλη επιχείρηση δεν θα αφήσει έναν πιτσιρικά να αναπτύξει καινοτομία. Αυτά είναι στάχτη στα μάτια για να κρατηθεί ήσυχη η νεολαία μας. Δίνουν ψεύτικες ελπίδες γιατί φοβούνται την νεολαία. Τη φοβούνται γιατί δεν είναι εξαρτημένη από το παλαιό πολιτικό σύστημα, δεν ξέρουν πώς να τη μεταχειρισθούν.Η νεολαία μπορεί, μέσω των κοινωνικών μέσων, να οργανωθεί εάν αντιληφθεί τι παιχνίδια παίζονται.
Ο κος Γεωργίου, αναφερόμενος στην ελίτ, είπε ότι θα πρέπει να τονισθεί ότι η ελίτ δεν είναι κάτι το συγκεκριμένο. Υπάρχει η οικονομική ελίτ δηλαδή τα μεγάλα μονοπώλια και σε δεύτερη φάση είναι η πολιτική ελίτ. Είδαμε π.χ. τον κο Μητσοτάκη να είναι ένας από τους προσκεκλημένους της λέσχης Μπίλντερμπεργκ με δύο επιχειρηματίες. Βέβαια ο κος Μητσοτάκης σε σχέση με τα μεγέθη της Υ/Ε ελίτ είναι μία ανθυποελίτ.
Πίσω από αυτές τις ελίτ είναι και η ελίτ των ΜΜΕ π.χ. ο Μέρντοχ. Βέβαια οι μηντιακές ελίτ δεν εξυπηρετούν μόνο τα οικονομικά συμφέροντα αλλά και τα πολιτικά μέσω της πολιτικής ταυτότητας των πολιτών.
Οι πολιτιστικές ελίτ περνάνε διάφορες παγκοσμιοποιητικές κουλτούρες με στόχο τη διάβρωση της δικής μας κουλτούρας. Η νεολαία μας έχει πολύ μεγάλες αντοχές γιατί παρόλο που δέχεται τις επιθέσεις της παγκοσμιοποιημένης υποκουλτούρας, ανθίσταται στην καθημερινότητά της.
Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα η Ελλάδα είναι ομογενοποιημένη, οι άνθρωποι ζουν ο ένας τις επιρροές του άλλου εκ του σύνεγγυς, υπάρχουν οι παραδόσεις. Ακόμα και εάν κάποιος διαφωνεί με την Εκκλησία, η εκκλησία του χωριού (όχι της κεντρικής διοίκησης) έχει ταυτιστεί με τις τοπικές παραδόσεις.
Όλο αυτό το δίκτυο της Υπερεθνικής Ελίτ (Υ/Ε) βασίζεται σε άλλα πλέγματα, είναι μορφωμένοι άνθρωποι που παράγουν ιδεολογία σε πανεπιστήμια, όλο το στελεχιακό προσωπικό των επιχειρήσεων καπ.- όλοι αυτοί φτιάχνουν το υποστηρικτικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η Υ/Ε ελίτ.
Στην ερώτηση σχετικά με το μέλλον των επαγγελματιών, ο κος Γεωργίου απάντησε ότι όλοι αυτοί στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης βαίνουν προς εξαφάνιση αλλά τα συνδικαλιστικά τους όργανα δεν τους αφήνουν να το συνειδητοποιήσουν. Στους πιο αδαείς φαίνεται ότι τα συνδικαλιστικά τους όργανα διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση κοκ.
Πέραν αυτών, γίνεται σιγά σιγά η μετάβαση από το μοντέλο της υπερφορολόγησης που προάγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μοντέλο της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων με ταυτόχρονη εκποίηση του ότι έχει μείνει από τη δημόσια περιουσία με την πρόφαση της περιστολής των δημοσίων δαπανών.
Οι καταθέσεις είναι περίπου 120 δισεκατομμύρια Ευρώ και πρέπει με κάποιο τρόπο να τις τραβήξουν και αυτό θα γίνει μέσω της υπερφορολόγησης είτε και μέσω μίας πιθανής αναδιάρθρωσης των τραπεζών που αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και κούρεμα στις καταθέσεις. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι ο Σόιμπλε ανθίσταται στην εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ύψους των 100.000 Ευρώ.
Το σχέδιο μετάβασης της δημόσιας περιουσίας στις ιδιωτικές εταιρείες είναι προγραμματισμένο και θα το πράξει η κυβέρνηση της ΝΔ γι’αυτό και έγιναν οι ανακατάξεις στο εσωτερικό της.
Από την άλλη, η τοπική μηντιακή ελίτ έχει αναλάβει το ρόλο της αδρανοποίησης του λαού και δυστυχώς βοηθείται από τα κόμματα της αριστεράς είτε το κάνουν άθελά τους είτε εν γνώσει τους.
Το παράδειγμα των ίσων αποστάσεων του ΚΚΕ για την περίπτωση του Brexit είναι χαρακτηριστικό. Είναι πρωτοφανές για ένα κόμμα της αριστεράς να μην παίρνει θέση υπέρ του Brexit. Το Brexit ανεξάρτητα από το εάν το υποστηρίζουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Αγγλία, σε αυτή την ιστορική εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστιο πλήγμα κατά της παγκοσμιοποίησης.
Οι ελίτ δεν φοβόντουσαν μετά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί τότε αναπτύχθηκαν τα κοινωνικά κράτη και οι παροχές προς τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είχαν επιβληθεί από τους προηγούμενους αγώνες των εργαζομένων. Αναγκαστικά ένα μέρος του πλούτου που παρήγαγε ο κόσμος το έπαιρνε πίσω και έτσι έβγαζε τα προς το ζην με στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Σήμερα όμως, οι ελίτ έχουν δημιουργήσει μια κοινωνία όπου ελάχιστοι έχουν ικανοποιήσει το βιοτικό τους επίπεδο. Οι ελίτ στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν κλέβουν από παντού. Συνέπεια της δικής τους πολιτικής είναι η οικονομική, πολιτιστική και μορφωτική εξαθλίωση των πληθυσμών. Ωστόσο, δεν έχουν βρει τον τρόπο να κρατούν υπό κατάσταση λήθαργου ανθρώπους που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες. Σε αυτή τη φάση το κάνουν μέσω της παραπληροφόρησης και της υποκουλτούρας αλλά η πείνα δεν καλύπτεται με αυτά. Οι ελίτ θα φθάσουν σε ένα σημείο κρίσης που δεν θα μπορούν να ελέγξουν τις εξελίξεις.
Σχετικά με τη σιωπή των διανοούμενων στην Ελλάδα, ο κος Γεωργίου είπε, ότι ο όρος διανοούμενος δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάται. Υπάρχουν διανοούμενοι οι οποίοι κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους και μέχρι εκεί αλλά υπάρχουν και κάποιοι διανοούμενοι που έχουν κοινωνικές ευαισθησίες. Αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι των διανοουμένων είναι αποσυνδεδεμένο από τις κοινωνίες και είναι παθητικό πιθανόν γιατί δεν έχει αντιληφθεί το ευρύτερο πλαίσιο. Πιστεύει ότι με τη βοήθεια των εκπομπών τύπου Take the money and run οι διανοούμενοι θα δουν τα πράγματα με μία μεγαλύτερη ευρύτητα.

Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:7 σχόλια:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=AXoddZeYg-s


  Ομιλία του Νότη Μαριά στη Χαλκίδα για τις επιπτώσεις της TTIP στην Ελλάδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ένα μικρό περιεκτικό βίντεο με την εμπειρία του Καναδά από την CETA,
  https://youtu.be/MCr4QwU3SMM

  CETA- Lessons from Canada

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αύριο η υπογραφή της CETA
  http://www.huffingtonpost.gr/2016/10/29/eidiseis-diethnes-upografh-aurio-ceta_n_12699936.html

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς θα διεξαγάγουν τη σύνοδο κορυφής για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου αύριο Κυριακή.

  Μετά και τη σχετική έγκριση από το τοπικό κοινοβούλιο της Βαλονίας - και την κατ’ επέκταση συναίνεση του Βελγίου - ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της Συνόδου για την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας.

  Aξίζει να σημειωθεί πως αρχικά, το τοπικό κοινοβούλιο της Βαλονίας - γαλλόφωνης επαρχίας του νότιου Βελγίου - είχε απορρίψει τη συμφωνία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση των Βρυξελλών να μη συναινέσει στην υπογραφή της.

  «Αποστολή επετεύχθη! Μόλις συμφώνησα με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να διεξαχθεί η Σύνοδος ΕΕ-Καναδά αυτή την Κυριακή», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω.

   Διαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα,
   με την ευκαιρία της ψήφισης της CETA το σχόλιο του Ευρωβουλευτού Καθηγητή Νότη Μαριά
   https://www.youtube.com/watch?v=4dHwzOAYjJs

   Διαγραφή
  3. Και ένα σχετικό άρθρο
   CETA όπως Φέτα...
   CETA όπως λέμε φέτα...

   http://www.thessaliatv.gr/news/33752/ceta-opws-leme-feta/

   Που υπάρχει αλήθεια και που περισσεύει ο λαϊκισμός στις αντιδράσεις για τη συμφωνία CETA της Ε.Ε. με τον καναδά, την οποία ετοιμαζόταν να ψηφίσει πριν αυτή μπλοκαριστεί από τους βαλώνους και εν συνεχεία από τη Βελγική κυβέρνηση; Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι προβατοτρόφοι, ότι ¨θυσιάζεται ο ελληνικός λευκός χρυσός" η φέτα;
   Καταρχάς η συμφωνία "θυσιάζει" όχι ένα (τη φέτα) αλλά 16 ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ ανάμεσά τους και οι περίφημες ελιές Καλαμών. Δεύτερον στη συμφωνία δεν περιλαμβάνονται προϊόντα όπως το περίφημο Γαλλικό ροκφόρ ή η παρμεζάνα της Ιταλίας (παρμετζανο Ρετζάνο).

   Τρίτο η συμφωνία επιτρέπει σε πολυεθνικές να διεκδικούν αποζημιώσεις σε διαιτητικά δικαστήρια από κράτη για τη νομοθεσία τους. Σκεφθείτε για παράδειγμα τι θα μπορούσε να διεκδικήσει η Καναδική Eldorado Gold από την ελληνική κυβέρνηση γιατί θίγεται από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Αποζημιώσεις ασύλληπτες...

   Και ερχόμαστε τώρα στο επίμαχο θέμα της φέτας. Από τη συμφωνία αυτή θα επωφεληθούν οι χώρες του ΕυρωπαΊκού Βορρά που καραδοκούν εδώ και χρόνια ιδιαίτερα η Δανία αφού μέσω καναδά θα γεμίσουν την Ευρώπη με φέτα για να καλύψυν την αυξημένη ζήτηση. Θυμίζουμε πως όταν κερδίσαμε τη μάχη της φέτας στις αρχές του 2002 πολέμιοι στην Ε.Ε. ήταν η Δανία και η Γαλλία που ήθελαν να ονομάζουν φέτα το λευκό τους τυρί από αγελαδινό γάλα, ή από γαλλικά πρόβατα Λακόντ.

   Βέβαια η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα χρόνια και εμείς δεν κάναμε ως χώρα πολλά πράγματα για την προστασία του προϊόντος, αφού δεν συστήθηκε μία διεπαγγελματική που θα θέτει αυστηρές προδιαγραφές, οι έλεγχοι ήταν από χαλαροί έως ανύπαρκτοι. Νοθεία συνέχισε και συνεχίζει να γίνεται και κυρίως δεν υπήρξε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της προβατοτροφίας ώστε σε βάθος χρόνου να καλύψει τουλάχιστον την ευρωπαϊκή ζήτηση που λόγω αύξησης του τουρισμού , αυξανόταν παράλληλα χρόνο με το χρόνο. Ως χώρα παράγουμε τα τελευταία χρίνια 90 με 100 χιλιάδες τονους φέτα, ενώ εν δυνάμει η παγκόσμια ζήτηση είναι 600.000 τόνοι. Όλοι βολεύονται από την άλωση του κάστρου της φέτας και πέρα από τον Καναδά κυρίως οι βορειοευρωπαίοι και οι φίλοι μας οι Γάλλοι που μας βοήθησαν να παραμείνουμε στο ευρώ με το αζημίωτο. Κάτι τα νερά, η ΤΡΕΝΟΣΕ, από τα μεγάλα project, κάτι ο φόρος στο κρασί και η αποφυγή φόρου στο εισαγόμενο βοδινό, φέρουν τη σφραγίδα τους..

   Ελπίδα από τον Τύρναβο.

   Μπροστά σε αυτά τα δυσμενή δεδομένα ακόμη και αν παρακαμφθεί η αντίσταση του Βελγίου και ψηφιστεί στο τέλος του μήνα η συμφωνία CETA, ίσως έστω και "στο και πέντε" να μας δίνεται μία πρώτης τάξης ευκαιρία να οργανώσουμε τα του οίκου μας... Από τη σημερινή ασυδοσία όπου όλοι πουλάνε φέτα, αλλά άλλοι την πουλάνε με το σωστό τρόπομε αιγοπρόβειο γάλα από ελληνικές φυλές και άλλοι με νοθεία με αγελαδινό ή πρόβειο εισαγόμενο ήρθε η ώρα να μπουν κανόνες. Προς την κατεύθυνση αυτή ελπίδες γεννά η πρωτοβουλία κτηνοτρόφων και πατραδοσιακών τυροκόμων να συναντηθούν αύριο στον Τύρναβο με σκοπό να συστήσουν μία περιφερειακή διεπαγγελματική για τη φέτα, μέσω της οποίας μπορούν στη συνέχεια να συμπεριλάβουν και την πανελλαδική...

   Υ.Γ. Η συμμετοχή των κτηνοτρόφων χθες σο πανθεσσαλικό υποτίθεται συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας ήταν ισχνή. Κατώτερη της περιστάσεως και της σοβαρότητας της κατάστασης. Δικαιολογίες υπάρχουν όπως η φύση της δουλειάς, κυρίως όμως η απογοήτευση που είνια ζωγραφισμένη πλέον στα πρόσωπα όλων των Ελλήνων που ασχολούνται με αυτό που ονομάζουμε πραγματική παραγωγή. Συνεχίζουμε να είμαστε κράτος μετπρατών και εμπόρων και να αμπελοφιλοσοφούμε όταν καταρρέει το όποιο παραγωγικό μοντέλο της χώρας...

   Γ.Κ.

   Διαγραφή