Οικονομικό Σπουδαστήρι

Οικονομικό Σπουδαστήρι
Γι'Αυτούς που Θέλουν Εξειδίκευση

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Σάρα – αλληλέγγυα της ΜΚΟ Drapet i Haven


Σπάνια ακούμε την γνώμη των απλών εθελοντών/αλληλέγγυων των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.
Η Σάρα είναι μία εθελόντρια από την Βρετανία που προσφέρει εθελοντική εργασία για τους πρόσφυγες στον Πειραιά μέσω της νορβηγικής Drapet i Haven (σταγόνα στον ωκεανό).
Ήταν προσκεκλημένη της Φωτεινής Μαστρογιάννη στην εκπομπή Take the money & run, το Μ. Σάββατο στις 30/4/2016.

Απόφοιτη φιλοσοφίας η Σάρα ήρθε στην Ελλάδα έχοντας κάνει την πρώτη της προσπάθεια προσφοράς εθελοντικής εργασίας στο Εξετερ σε μία Βρετανική ΜΚΟ η οποία δεν την δέχτηκε γιατί είχε ήδη πολλούς εθελοντές. 

Αισθανόταν ότι έπρεπε οπωσδήποτε να κάνει κάτι για το θέμα γιατί η Βρετανική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τους πρόσφυγες. Η Βρετανία δέχτηκε  20.000 πρόσφυγες από την Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αριθμός που είναι ιδιαίτερα μικρός.

Στον Πειραιά μοιράζει τρόφιμα, ρούχα κτλ. Ήρθε στην Ελλάδα λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών αλλά και γιατί οι μεγάλες ΜΚΟ δεν φαίνονταν διατεθειμένες να βοηθήσουν. Έτσι πλησίασε τη νορβηγική ΜΚΟ Drapet I Haven  που δραστηριοποιείται στον Πειραιά και στα νησιά. Από τα νησιά αποσύρθηκε γιατί μειώθηκε ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα.

Σε σχετική ερώτηση για το εάν πληρώνεται από την ΜΚΟ απάντησε ότι δεν πληρώνεται αλλά όλοι οι εθελοντές πληρώνουν για το ταξίδι και τη διαμονή τους και ότι οι περισσότεροι εθελοντές μαζεύουν χρήματα από την οικογένεια και τους φίλους τους για να χρηματοδοτήσουν την προσπάθειά τους.

Στους πρόσφυγες στον Πειραιά δώρισε 200 Ευρώ για τα άτομα που είναι ευάλωτα όπως ανάπηροι, οικογένειες με μωρά κτλ. Όταν ήρθε μία Ελληνίδα φρόντιζε γι’αυτά τα άτομα. Τα χρήματα που συλλέχθηκαν από τους εθελοντές χρησιμοποιήθηκαν για την ενοικίαση κοντινών διαμερισμάτων και ότι η ίδια με τα χρήματα που της περίσσεψαν αποφάσισε να αγοράσει γυναικεία εσώρουχα γιατί είχε ακούσει ότι πολλές γυναίκες πρόσφυγες δεν είχαν εσώρουχα ή είχαν μόνο ένα με δύο ζευγάρια.

Πιστεύει ότι σίγουρα η λύση δεν είναι η φιλανθρωπία και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν τους πολέμους. Θεωρεί ότι εάν δεν υπήρχαν οι ΜΚΟ οι πρόσφυγες θα υπέφεραν περισσότερο.

Δεν γνωρίζει πολλά για την ΜΚΟ Drapet I Haven για τη οποία προσφέρει εθελοντική εργασία αλλά γνωρίζει ότι δημιουργήθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Διευκρίνισε ότι στην εκπομπή Take the money & run μιλά ως άτομο και όχι ως εκπρόσωπος της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Στην ερώτηση σχετικά με το ποιο νομίζει ότι θα είναι το μέλλον στων προσφύγων και εάν αυτοί θα παραμείνουν στην Ελλάδα απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον τους. Ξεκίνησε από την προβλήτα Ε2 στον Πειραιά όπου υπήρχαν τρία στρατόπεδα προσφύγων. Η Ε2 έκλεισε και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στον Σκαραμαγκά καθώς και στην προβλήτα Ε1 και Ε1,5.

Μιλώντας με πρόσφυγες που είναι στον Σκαραμαγκά δήλωσε ότι αυτοί αισθάνονται απογοητευμένοι γιατί αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση δεν θα είναι προσωρινή αλλά μόνιμη.

Οι πρόσφυγες εκεί ζουν σε κοντέινερ των 8 ατόμων και το διάστημα που ήταν εκεί έβλεπε να καταφθάνουν συνεχώς κοντέινερ για να προσφέρουν στέγη σε έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Δεν ξέρει εάν αυτοί θα φύγουν από την Ελλάδα γιατί δεν βλέπει να γίνονται κάποιες κινήσεις από την Ευρώπη για να μοιραστούν οι πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θεωρεί ότι η Ελλάδα επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και λόγω του ότι είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που είναι χώρα υποδοχής.

Η ίδια δηλώνει ότι κατά την παραμονή της στον Πειραιά αντιμετώπισε κάποια εχθρότητα από την αστυνομία, τους οδηγούς φορτηγών που φωνάζουν στους αλληλέγγυους αλλά και κάποιες ομάδες αναρχικών.

Οι πρόσφυγες με τους οποίους έχει μιλήσει θέλουν να πάνε κυρίως στη Γερμανία για να βρεθούν με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους αλλά και γιατί θεωρούν ότι θα βρουν πιο εύκολα δουλειά εκεί. Δεν ξέρει ποια είναι η επίσημη γραμμή της Γερμανίας για το προσφυγικό αλλά θεωρεί ότι ο βασικός λόγος που η Γερμανία έχει δεχτεί κάποιους πρόσφυγες είναι για να αναπληρώσει το εργατικό δυναμικό της.

Σε ερώτηση εάν οι πρόσφυγες είναι εύποροι δήλωσε ότι δεν το γνωρίζει, έχουν όμως χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα πέραν των τριών μερίδων ημερησίως που τους χορηγούνται οι οποίες όμως δεν είναι διατροφικά επαρκείς. Κάποιοι από αυτούς έχουν κινητά αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσε κάποιος να τους θεωρήσει πλούσιους με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έχει ακούσει ιστορίες για άτομα τα οποία έχουν ξοδέψει τη μισή τους περιουσία για να έρθουν στην Ελλάδα. Εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι θα ζήσουν χωρίς δουλειά για τα επόμενα χρόνια, τα χρήματα που τους έχουν απομείνει δεν θα επαρκέσουν.

Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι από την Συρία και το Αφγανιστάν. Το Αφγανιστάν δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά οι Αφγανοί λένε ότι  η χώρα τους ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση για δεκατρία χρόνια γι’αυτό και η ίδια θεωρεί ότι πρέπει να αποκαλούνται πρόσφυγες και όχι μετανάστες.

Οι περισσότεροι Αφγανοί που βρίσκονται στην Ελλάδα της είπαν ότι φοβούνται ότι θα τους κυνηγήσουν οι Ταλιμπάν γιατί κάποιος που εργαζόταν ως διερμηνέας για τους Αμερικάνους θεωρείται αυτόματα εχθρός των Ταλιμπάν.

Οι διαμάχες που γίνονται στην Ελλάδα μεταξύ Σύριων και Αφγανών σχετίζονται με την πολιτική κατάσταση γιατί οι Αφγανοί αισθάνονται ότι οι Σύριοι λαμβάνουν καλύτερη μεταχείριση χωρίς να αποκλείονται ωστόσο οι θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των δύο λαών.

Η άποψη που επικρατεί ότι η πλειοψηφία είναι νεαροί άντρες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη δεν ευσταθεί. Όπως δεν ευσταθεί και η άποψη ότι θα μπορούσαν να μείνουν στην χώρα τους και να πολεμήσουν γιατί θεωρεί ότι όταν κάποιος έχει οικογένεια τότε είναι φυσιολογικό να θέλει να φύγει από μία χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και όχι να μείνει εκεί και να πολεμήσει.

Στην ερώτηση εάν έχει δεχθεί παρενόχληση από τους πρόσφυγες λόγω του ότι είναι γυναίκα απάντησε ότι δεν παρενοχλήθηκε ποτέ από κανέναν. Σε μία δε εκδήλωση που έγινε όπου συμμετείχαν κυρίως άντρες, την εκδήλωση καθοδηγούσε μία γυναίκα που μάλλον ήταν Σύρια.

Στην Βρετανία τα μέσα και οι πολιτικοί δείχνουν εχθρότητα για τους πρόσφυγες αλλά υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι αφού η χώρα έχει χρήματα μπορεί να τα μοιραστεί. Ωστόσο, εάν έπρεπε να ζυγίσει την κοινή γνώμη θα έλεγε ότι μάλλον η πλειοψηφία διάκειται αρνητικά.

Η Σάρα ρωτήθηκε για το εάν γνωρίζει το δράμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και τις αυτοκτονίες των Ελλήνων. Απάντησε ότι δεν γνωρίζει για τον αριθμό των αυτοκτονιών ούτε για τον αριθμό των ατόμων που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι ΜΚΟ υποστηρίζει ότι στα νησιά βοηθούσαν και τους πρόσφυγες και τους Έλληνες αλλά συμφωνεί στο ότι η βοήθεια προς τους Έλληνες έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη.

Για την έλλειψη αντίδρασης και συμπαράστασης των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών στους Έλληνες υποστηρίζει ότι πρώτα θα έπρεπε να κατηγορηθούν οι κυβερνήσεις. Γνωρίζοντας το τι πιστεύουν οι φίλοι της στην Βρετανία ξέρει ότι δεν αγνοούν το πρόβλημα που ζουν οι Έλληνες και ότι ξέρουν πόσο υποφέρουν. Δεν ξέρει όμως τι μπορεί να γίνει πέραν της προσφοράς δωρεών και του τουρισμού αλληλεγγύης τα οποία μεν μπορούν να φέρουν κάποια χρήματα στην Ελλάδα αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα.

Στην ερώτηση γιατί οι ΜΚΟ δεν συνεισφέρουν στο να μείνουν οι άνθρωποι στην πατρίδα τους και όχι στο να πηγαίνουν ως πρόσφυγες σε άλλα μέρη απάντησε ότι οι μικρές ΜΚΟ δεν έχουν πολλές δυνατότητες και κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την κατάσταση, σίγουρα όμως δεν καταπολεμάται το κακό στη ρίζα του.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει μικρότερο κράτος και ανάληψη των κρατικών υπηρεσιών από τις ΜΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα, ασκείται και στη Βρετανία όπου ο αριθμός των «τραπεζών» τροφίμων διαρκώς αυξάνεται λόγω της μείωσης του κράτους και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των ανθρώπων. Ως εκ τούτου προκύπτει η ανάγκη, οι άνθρωποι να προσφεύγουν σε «τράπεζες» τροφίμων γιατί το επίπεδο πείνας του πληθυσμού αυξάνεται.

Είναι δύσκολο, δήλωσε, να απαντήσει κάποιος εάν η δράση των ΜΚΟ ενθαρρύνει το κράτος να εγκαταλείψει περισσότερες υπηρεσίες από αυτές που παρέχει ειδικότερα στους πρόσφυγες που το επίπεδο βοήθειας που παρέχεται είναι χαμηλό. Είναι σημαντικό όχι μόνο να δίνεται τροφή αλλά και ψυχολογική υποστήριξη κάτι που οι κυβερνήσεις δεν υποχρεούνται να κάνουν.

Στην ερώτηση από πού χρηματοδοτείται η ΜΚΟ Drapet I Haven δήλωσε από δωρεές αλλά δεν είναι σίγουρη στο εάν λαμβάνει κάποιες επιδοτήσεις από τη νορβηγική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών στη Βρετανία αρνείται να πάρει πρόσφυγες που προέρχονται από την Ελλάδα ή την Τουρκία γιατί θεωρεί ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους άλλους. Η ίδια όμως πιστεύει ότι οι πρόσφυγες φοβούνται να διασχίσουν τη θάλασσα και το κάνουν όταν είναι τελείως απελπισμένοι γι’αυτό και δεν πιστεύει ότι θα αποτελέσουν πόλο προσέλκυσης περισσοτέρων.

Οι πρόσφυγες ήλπιζαν ότι θα έβρισκαν μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη αλλά τώρα αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα που είναι τα μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν περίμεναν.

Για να αποφευχθεί το πρόβλημα των πιθανών κοινωνικών συγκρούσεων μεταξύ Ελλήνων και προσφύγων θεωρεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει να παρέχει την κατάλληλη στέγη στους πρόσφυγες και όχι να τους έχει σε στρατόπεδα.

Στην παρατήρηση ότι ο σκοπός της ΕΕ είναι η δημιουργία αυτόνομων οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα όπου οι μετανάστες θα χρησιμοποιηθούν ως φτηνό εργατικό προσωπικό για τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές απάντησε ότι ούτε αυτό το έχουν καταφέρει γιατί αντί της χαμηλόμισθης εργασίας αυτό που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να τους έχουν κλείσει σε στρατόπεδα.

Εάν όμως η ΕΕ θέλει να τους χρησιμοποιήσει ως χαμηλόμισθο προσωπικό τότε θα πρέπει να αλλάξει τον νόμο περί ασύλου γιατί στη Βρετανία ακόμα και όταν έχουν αιτηθεί για άσυλο δεν μπορούν να δουλέψουν καθόλου τον πρώτο χρόνο παρά μόνο λαμβάνουν χρήματα από την Πρόνοια που ανέρχονται σε περίπου 5 λίρες την ημέρα, ποσό που δεν επαρκεί για να αγοράσει κάποιος τρόφιμα. Του παρέχεται για τον έναν χρόνο στέγη και αυτό το μικρό ποσό. Εάν η αίτηση τους για άσυλο ευοδωθεί τότε θα μπορούν να εργασθούν διαφορετικά θα πρέπει να απελαθούν. Ωστόσο οι απελάσεις δεν γίνονται στο βαθμό που η Βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε γι’αυτό και πολλοί άνθρωποι εξαφανίζονται ή παραμένουν στη χώρα.

Στην ερώτηση για το εάν η αθρόα εισροή μεταναστών θα μειώσει τους εργατικούς μισθούς προς τα κάτω απάντησε ότι αυτό μπορεί να επιλυθεί με μέσα όπως η επιβολή κατώτερου μισθού όπως έκανε πρόσφατα η Βρετανία. Θεωρεί ότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει μείωση των εργατικών μισθών γιατί είναι κατά των μεταναστών. Ο νέος νόμος περί μετανάστευσης αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έρχονται στη Βρετανία εκτός ΕΕ και κερδίζουν από εργασία λιγότερα από 35.000 λίρες θα πρέπει να φύγουν μετά από πέντε χρόνια. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού γιατί δεν έχουν αρκετές νοσοκόμες.

Μια λύση ενάντια στη μείωση των μισθών θα ήταν οι μετανάστες να αρνούνταν να εργασθούν με χαμηλούς μισθούς κάτι όμως που δεν πρόκειται να γίνει.

Επανερχόμενη στο θέμα των προσφύγων στον Πειραιά και των προβλημάτων υγείας που θα δημιουργηθούν θεωρεί ότι προβλήματα υγείας είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν λόγω του ότι δεν υπάρχουν αρκετά ντους ούτε τουαλέτες αλλά ούτε και αρκετοί γιατροί.

Για να αποφευχθεί η μετάδοση ασθενειών θεωρεί ότι οι 3.500 που έχουν απομείνει στον Πειραιά θα πρέπει να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά όπου υπάρχουν ντους ανά οκτώ άτομα και σωστές τουαλέτες.  Στον Σκαραμαγκά θα πρέπει να δημιουργηθούν και σχολεία γιατί τα παιδιά των προσφύγων δεν μαθαίνουν τίποτα.

Υπάρχει όμως και περιβαλλοντικό ζήτημα γιατί οι τρεις ημερήσιες μερίδες τροφής που δίνονται σε πρόσφυγες είναι όλες σε πλαστικά σκεύη δημιουργώντας έτσι μεγάλο αριθμό πλαστικών απορριμμάτων.

Κλείνοντας η Σάρα δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να φοβούνται τους πρόσφυγες αλλά από τη στιγμή που είναι στην Ευρώπη θα πρέπει να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

Την συνέντευξη μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου