Οικονομικό Σπουδαστήρι

Οικονομικό Σπουδαστήρι
Γι'Αυτούς που Θέλουν Εξειδίκευση

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Σόρος και η επέμβασή του στην Ελλάδα ή τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι – Μέρος Ι

Φωτεινή Μαστρογιάννη

Πρόσφατα διέρρευσαν έγγραφα του δισεκατομμυριούχου χρηματιστή και υπέρμαχου της Νέας Τάξης Πραγμάτων - Τζωρτζ Σόρος.  Ο Τζωρτζ Σόρος δεν έχει περιοριστεί μόνο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές αλλά οι δραστηριότητές του εκτείνονται και στο πολιτικό αλλά και πολιτισμικό φάσμα όπου μέσω κυρίως της Open Society προσπαθεί να παραποιήσει την ιστορία των λαών και να αλλοιώσει τον πολιτισμό τους με συγκεκριμένο σκοπό που δεν είναι άλλος παρά η εξυπηρέτηση των παγκοσμιοποιητικών στόχων.
Εάν και έχουν γραφτεί πολλά για την επέμβασή του στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε συγκεκριμένα έγγραφα και ονόματα που δίνουν πληροφορίες (συντονίζουν;) τις εκστρατείες που χρηματοδοτεί.


Από τα έγγραφα που έχουμε δει να κυκλοφορούν, εάν και αναμένονται ακόμα περισσότερα, είδαμε κάποιες «ενδιαφέρουσες» παρεμβάσεις στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα η εκστρατεία «Dont Masturhate», ελεύθερη απόδοση της οποίας είναι η παρακάτω.
«H εκστρατεία σκοπεύει να ενημερώσει, να εκθέσει και να γελοιοποιήσει τον λόγο που εκφράζει μίσος στο Διαδίκτυο με στόχο τη δημιουργία ενός κινήματος που θα αντιμετωπίσει την εισροή δημόσιων και ανώνυμων σχολίων μίσους. Η επιλογή αυτής της αμφιλεγόμενης λέξης (σημ. Dont Masturhate μπορεί να αποδοθεί ελεύθερα ως μην αυνανίζεστε με μίσος!) και οι συνεκδοχές της αποτελεί συνειδητή επιλογή γιατί πρέπει να είναι ευκολομνημόνευτη. Η διαδικτυακή εκστρατεία εστιάζει στον εντοπισμό ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και στην αντιμετώπισή του με συγκεκριμένα μηνύματα καθώς και από μία αντίστοιχη εκστρατεία προβολής η οποία θα συμπληρώνεται από εργαστήρια δημιουργίας ικανοτήτων στα οποία θα συμμετέχουν ακτιβιστές, αντιπρόσωποι ΜΚΟ καθώς και δημιουργία ικανοτήτων για νέους που θα επεμβαίνουν στο πεδίο της επικοινωνίας και της διαφήμισης. Οι εκτός διαδικτύου δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν δημόσιες συζητήσεις και περιφερειακές συζητήσεις σε σχετικά θέματα». 
Το κόστος αυτής της εκστρατείας ήταν $44.754,49.
Συνεπώς, ο Σόρος έχει συντονίσει επιθετική διαδικτυακή (και όχι) μόνο δραστηριότητα σε θέματα που αυτός θεωρεί ρητορική μίσους επεμβαίνοντας άμεσα με τη χρήση, χρηματιζόμενων από αυτόν, ΜΚΟ ακόμα και νέων. Στα κοινωνικά μέσα έχουμε δει άπειρες φορές την άμεση και επιθετική επέμβαση διάφορων τρολς σε οτιδήποτε αυτοί θεωρούν ότι είναι εναντίον των μεταναστών σχολιάζοντας με αρνητικό και υβριστικό τρόπο οποιαδήποτε αντίδραση σημειώνεται από τους απλούς Έλληνες χαρακτηρίζοντάς τους από βλάκες έως ρατσιστές και φασίστες (!). Κάποια δε από αυτά τα τρολς έχουν και ξενικά ονόματα λατινοαμερικανικής προέλευσης (!).  Είναι προφανές ότι με την αποκάλυψη της παραπάνω εκστρατείας ότι πολλά από αυτά τα τρολς πρέπει να χρηματίζονται από τον Τζωρτζ Σόρος.

Η δημοσιογράφος Claire Bernish αναφέρεται επίσης στον πολιτικό ρόλο του παγκοσμιοποιητή Σόρος. Η Bernish συγκεκριμένα λέει για τα έγγραφα που διέρρευσαν για το “Ukraine Media Project” άλλη μία εκστρατεία που χρηματοδότησε και δημιούργησε ο Σόρος. Οι συγγραφείς του εγγράφου που διέρρευσε για το Ukraine Media Project παραδέχτηκαν «ότι τα σχέδιά τους για την Ουκρανία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως φασιστικά και γι’αυτό, όπως έγραψαν, προσπάθησαν να καταπραΰνουν τις πιθανές αντιδράσεις προσφέροντας σε επιλεγμένους δημοσιογράφους από 5 χώρες – στόχος (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) ταξίδια μακρόχρονης παραμονής στην Ουκρανία. Οι συγγραφείς του κειμένου αποφάσισαν ότι αντί να υπαγορεύουν απευθείας στους επιλεγμένους δημοσιογράφους το κείμενο, θα ασκούσαν βέτο στις ιστορίες που αυτοί θα έκριναν ως αντιπαραγωγικές».
Παρατηρούμε λοιπόν ένα ευρύτατο δίκτυο με στόχο τη μαζική παραπληροφόρηση και χειραγώγηση το οποίο εκτείνεται από πληρωμένους δημοσιογράφους, ακτιβιστές, ΜΚΟ, νέους που λειτουργούν ως τρολς αλλά και βουλευτές.
Οφείλουμε λοιπόν ως άτομα να είμαστε ιδιαίτερα δύσπιστοι στις φανατικές εκδηλώσεις ορισμένων που προβάλλονται ως υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων (αλλά όχι των δικαιωμάτων των λαών) και να παρακολουθήσουμε όλη την πορεία αυτής της ιστορίας που θα ξετυλίγεται σιγά σιγά με την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων.

Αναφορές





5 σχόλια:

  1. Αν και το γνωρίζετε το αναφέρω επειδή είχαμε πρόσφατα "επέτειο" της Μαύρης Τετάρτης της 16/9/1992 για το Ηνωμ. Βασίλειο και την περιπέτεια του με τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.
    https://www.youtube.com/watch?v=AHDsO7gvXHQ

    https://iea.org.uk/wp-content/uploads/2016/07/upldbook270pdf.pdf

    Black Wednesday
    A Re-examination of Britain’s Experience in the
    Exchange Rate Mechanism

    16/9/1992 Μαύρη Τετάρτη για την Βρετανική Οικονομία
    https://olympia.gr/2010/06/05/16-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-1992-%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7-%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD/


    Η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας αναγκάστηκε να αποσύρει τη λίρα από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικής ισοτιμίας (ERM) εξ’ αιτίας των πιέσεων από «κερδοσκόπους», ειδικά τον Τζώρτζ Σόρος, που έβγαλαν πάνω από ένα δις δολλάρια από την συγκεκριμένη σπέκουλα. Το 1997, η Κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αποτίμησε τη ζημιά στην οικονομία της χώρας από τη συγκεκριμένη μεθόδευση, στις 3,4 δις Στερλίνες.

    Στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά. Εξ’ αιτίας επίορκων κυβερνητικών, οι κερδοσκόποι έβγαλαν περί τα 8 δις Ευρώ μέσα σε 6 μήνες, ενώ το συνολικό κόστος για την Ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να αποτιμηθεί (ακόμα) για δύο λόγους:

    1. Το υπέρογκο επιτόκιο αναδανεισμού της χώρας για τις αποπληρωμές, το οποίο μετά την αδυναμία αποπληρωμής στην τριετία θα αναπροσαρμοστεί

    2. Την αντικατάσταση των ομολογιακών εγγυήσεων, με προσημειώσεις περιουσιακών στοιχείων της χώρας με πολλαπλάσια αξία έναντι των κλασσικών collaterals. Όπως ακριβώς έγινε με την Goldman Sachs και τον Σημίτη – Παπακωνσταντίνου το 2001

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που δεν αναφέρθηκε είναι πως ο Σόρρος έπαιξε μέσω του Hedge Fund Quantum που ανήκε στην κατοχή του.
    http://teddygr.blogspot.gr/2016/09/hedge-fund-2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και μερικές λεπτομέρειες ακόμη,μαζί με βιβλιογραφία:


    Το 2011 ο Γιώργος Μαλούχος στο βιβλίο του η επιστροφή του Ράϊχ περιγράφει πως οι Γερμανοι με τη βοήθεια του Σόρος κέρδισαν από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και τη συμμετοχή σε αυτόν της Αγγλικής Λίρας.Το ίδιο έκαναν και με την Ιταλική Λιρέτα.
    Από τη σελίδα 108 και έπειτα εξηγεί τι συνέβη στις 16/9/1992 και πως ο Σόρος "άδειασε" την τράπεζα της Αγγλίας παίζοντας με τα επιτόκια.
    http://www.biblionet.gr/book/168167/%CE%9C%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BF%CF%82,_%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0./%CE%97_%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%A1%CE%AC%CE%B9%CF%87

    Ο Γιώργος Μαλούχος στο βιβλίο του αναφέρει πως ο ίδιος ο Σόρος στο βιβλίο του ο Σόρος για τον Σόρος (1995) εξηγεί πως ότι έπραξε το γνώριζε η Γερμανική κυβέρνηση...!!!
    Soros on Soros στα Ελληνικά
    http://www.biblionet.gr/book/25367/Soros,_George/%CE%9F_Soros_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CE%BD_Soros
    Στα αγγλικά
    https://www.amazon.com/Soros-Staying-Ahead-George-1995-08-18/dp/B01JXT2E02/ref=asap_bc?ie=UTF8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν με εκπλήσσει, θα προσπαθήσω να διαβάσω τη βιβλιογραφία που προτείνετε.

      Διαγραφή